06Ап
Храната - чумата на 21. век
снимка: sxc.hu
гласове: Гласувай 2 2
прочитания:1149

Храната - чумата на 21. век

автор: еКак-здраве

Затлъстяването ли е новото бедствие на модерното общество? Твърде многото хора с наднормено тегло ще се превърнат ли в опасност дори за човешката популация като цяло? Отговорът е положителен – поне според Световната здравна организация (СЗО), пишат от Здраве.бг.

През 21-и век, оказва се, имаме нов враг – храната!

Ние хората ставаме слаби пред съблазънта на храната. Според СЗО над 1,7 милиарда по света са с наднормено тегло, а 312 милиона вече са жертви на затлъстяването. Това води до сериозни рискове за човешката популация по целия свят, тъй като затлъстелите хора са по-податливи на много заболявания.

Яденето се е превърнало в приятно хоби. В това безумно „надяждане” по света хората са приели практиката да слагат в устата си всичко, което става за ядене, без да се замислят за здравето си.

СЗО вече многократно изразява своите опасения , че светът бързо се превръща в място, населено от пълни хора със съответно нараснал риск за здравето. Кого да обвиняваме ли? Бързите закуски и нездравословните снаксове, с които залъгваме глада си по цял ден. Годишните състезания по ядене на хотдог и хамбургери, пилешки крилца и чийзкейк се организират къде ли не по света и принуждават хората да „тренират”, като буквално се тъпчат през продължителен период от време - за да се подготвят за състезанието. А цената, която мнозина плащат, е затлъстяването.

Фаст-фуд, хидрогенираните мазнини и нездравословните снаксове също допринасят за ежедневното покачване на броя на хората с наднормено тегло в световен план.

Според информацията от СЗО епидемията от глобално затлъстяване се разпространява тревожно бързо. То вече е сред десетте най-смъртоносни заболявания в света и изглежда логично хората да бъдат по-заинтересовани за здравословните рискове, които поемат, когато тъпчат тялото си с вредни храни.

Глобалното затлъстяване е истински проблем със сериозни последствия, който, според някои изчисления, може да убие до половината население по света, ако не обуздаем апетита си. Акозапочнем да похапваме по-здравословни храни за сметка на боклуците, с които се тъпчем в момента, рисковете могат да бъдат обърнати и затлъстяването няма да заплашва живота и здравето на човечеството.

Затлъстяването повишава рисковете от заболявания като рак на гърдата, дебелото черво и бъбреците, дислипидемия, коронарни сърдечни заболявания, удар, заболявания на жлъчния мехур, артрит, сънна апнеа и респираторни проблеми. Освен това допринася за покачването на кръвното налягане.

С всяка година страдащите от затлъстяване хора стават все повече, но въпреки това, пред лицето на неустоимата на вид храна, те изглеждат незаинтересовани от заплахите, които този фактор оказва върху здравето. Безразличието, с което се отнасяме към тази глобална епидемия, без съмнение допринася за бързото й разпространение.

Според данните на СЗО Самоа оглавява списъка с държавите с най-висока степен на затлъстяване на населението – повече от половината хора там са обявени за затлъстели. В САЩ 64% от населението е с наднормено тегло, а 30,5% са затлъстелите. В Канада цифрите са съответно 50% и 13,4%. В Аржентина, Уругвай, Парагвай, Перу и Мексико над половината население е с наднормено тегло, а хората, страдащи от затлъстяване, са над 15%. В тези данни са включени и децата.

У нас най-новите данни сочат, че 38% от българите на възраст между 14 и 60 години са с наднормено тегло, т.е. всеки трети българин има наднормени килограми.

Източник: Здраве.бг

Категория: Здрав
коментари:0
Само регистрирани потребители имат възможност да пишат коментари!
Ако вече имате регистрация моля влезте в профила си от тук или се регистрирайте.
еКак-авто
Как да различаваме автомобилните купета?
Как да различаваме автомобилните купета?
Видовете автомобилни купета се...
еКак-техно
Как да изберем батерия за лаптоп?
Как да изберем батерия за лаптоп?
Знаем ли какво е важно, когато купуваме нова батерия за лаптоп?
еКак-бизнес
Как да се прехвърля от чуждестранен университет в български?
Как да се прехвърля от чуждестранен университет в български?
5 конкретни стъпки, които трябва да имате предвид.