02Фев
Семената от чиа: защо са полезни
снимка: sxc.hu
гласове: Гласувай 0 0
прочитания:1857

Семената от чиа: защо са полезни

автор: еКак-здраве

Семената от чиа са се използвали и като храна и като лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Тази наричана днес суперхрана се е считала тогава за толкова полезна, че била по-ценна от златото, припомнят от Здраве.бг.

Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, тези семена помагат също за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола.

Чиа, или Salvia hispanica, е цъфтящо растение, разпространено най-масово днес в Мексико и Гватемала, което достига височина до около метър. Чиата има лилави и бели цветове, които формират грозд в края на всяко стръкче и там на групички се намират семената.

Семената от чиа са най-важната част от растението и са източникът на хранителните вещества. Тези семена се считат за завършен протеин и съдържат калций, бор и желязо, като антиоксидантните им свойства надминават над 3 пъти тези на боровинките.

Богати на омега-3 мастни киселини и фибри

Семената от чиа са истинска хранителна електроцентрала и са пълни с омега-3 мастни киселини и фибри. Те, подобно на лененото семе, са готови за консумация без да трябва да се стриват и могат да се съхраняват в продължение на много време без да гранясат. Една порция семена от чиа може да ни осигури и 1/3 от необходимата дневна доза фибри. Поради високото си съдържание на омега-3 и фибри, семената от чиа могат да ни помогнат да отслабнем - те засищат за по-дълго и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини.

Кръвна захар и баланс на липидите

Семената от чиа имат способността да стабилизират нивото на кръвната захар. Когато се ядат, те образуват гел в стомаха при храносмилане и така забавят превръщането на въглехидратите в захар. Това позволява на тялото да останесито за по-дълго време, дава му повече постоянна енергия и предотвратява рязкото покачване на кръвната захар.

Източник: Здраве.бг

Категория: Здрав
коментари:0
Само регистрирани потребители имат възможност да пишат коментари!
Ако вече имате регистрация моля влезте в профила си от тук или се регистрирайте.
еКак-авто
Как да различаваме автомобилните купета?
Как да различаваме автомобилните купета?
Видовете автомобилни купета се...
еКак-техно
Как да изберем батерия за лаптоп?
Как да изберем батерия за лаптоп?
Знаем ли какво е важно, когато купуваме нова батерия за лаптоп?
еКак-бизнес
Как да се прехвърля от чуждестранен университет в български?
Как да се прехвърля от чуждестранен университет в български?
5 конкретни стъпки, които трябва да имате предвид.